Oksemørbrad og vin, sådan finder du den bedste vin!

Oksemørbrad og vin, sådan finder du den bedste vin!

Det og finde den bedste vin til oksemørbrad kan gøre hele forskellen på smagsoplevelsen. Her i artiklen finder du inspiration til hvordan du finder den rigtige vin, som tager udgangspunkt i tilberedning og tilbehør, læs med!

Indholdet er opdateret lørdag d. 2. januar 2021 og er oprindeligt udgivet torsdag d. 20. august 2020.

Den bedste vin til oksemørbrad

Finder man først den rigtige vin til oksemørbrad er man slet ikke i tvivl. Hverken vinen må overtage smagen fra kødet, eller kødet smagen fra vinen. Det handler om og finde den perfekte balance mellem smagene, og finde en vin der komplimenterer den eksklusive oksekødsudskæring.

Valg af tilbehør og sauce, som man serverer sammen med oksemørbraden, har selvfølgelig også en betydning for hvilken vin man bør gå i retning af.

Længere nede i artiklen vil jeg kort runde de mest populære sammensætninger og hvilke vine man f.eks. bør servere til oksemørbrad med bearnaisesauce.

En god tommelfingerregel vil være, at tager man udgangspunkt i en meget avanceret og raffineret oksemørbrad opskrift - så bør man også lægge lidt vægt på vinen man serverer til. En god opskrift kalder også ofte på en vin der matcher den. Det kunne f.eks. være en god rødvin med et par år på bagen.

Rødvin til oksemørbrad er et evergreen match

Rødvin og oksemørbrad er en evergreen sammensætning. Inviterer du gæster vil det formentlig også være dette match der forventes.

Vil man være lidt mere vovet kunne bobler måske gå an, men rødvin er dog den bedste vin til oksemørbrad, uden sammenligning.

Fransk vin til oksemørbrad

En god moden fransk Bordeaux vin, f.eks. en Cabernet Sauvignon, vil passe helt fint til et godt stykke rødt kød. Finder man en mere kompleks og vellagret en af slagsen, vil den give godt modspil til f.eks. svampe og skysovs.

Har tilbehøret der serverer sammen med oksemørbraden svampe i, vil en god Pomerol gøre sig godt. Et andet godt match vil være en Syrah med god mineralitet.

Et populært valg når vi snakker de bedste sommervine er også Pinot Noir. Så hvis man vil undgå en lunken rødvin kunne den elegante røde Pinot Noir fra Bourgogne også være et godt match. Man bør dog se sig godt for, og vælge en vin med god fylde.

Italiensk vin til oksemørbrad

En moden og raffineret italiensk Barolo rødvin med god fylde og elegance vil også matche rødt kød til perfektion.

Bobler til oksemørbrad er det frække valg

Jeg vil lægge ud med og sige, at følgende forslag formentlig ikke vil blive ‘godkendt af en sommelier’, men nu får du det alligevel!

Bobler til oksemørbrad vil uden tvivl være et meget modigt og frækt valg. Det er måske heller ikke et 100% ideelt match, men vil man væk fra røde dråber er det vejen, spørger du mig.

En god Shiraz med bobler, også kendt som Sparkling Shiraz - kunne være et godt bud. En Shiraz (med bobler) er en fuldblods rødvin, som har fået tilført lidt bobler, som toppen på kransekagen. Det er ofte en type af vin man ser komme fra Australske vingårde. Det er en vintype vi desværre ikke har det store kendskab til herhjemme i Danmark, endnu!

Der er dog ingen tvivl om, at bobler til oksemørbrad kunne være flot, men for nogen lidt for frækt. Vil du play it safe? Så gå med en rødvin...

Vin til oksemørbrad med tyk sauce og garniture

Man kan ikke sige oksemørbrad uden og tænke på en dejlig kraftig smag, som ofte ledsages af en tyk sauce og garniture. Det kan f.eks. være en lækker fed brun skysauce med svampe.

Vinen man serverer til kødet i dette ‘selskab’ må derfor gerne være af tilsvarende saft og kraft, og du kan se i retning af:

  • En fransk Pomerol eller Margaux rødvin fra Bordeaux
  • En oversøisk solmoden Cabernet Sauvignon med god fylde
  • En italiensk Barolo rødvin

Vin til oksemørbrad med grønt

Serveres oksemørbraden med lidt mere fint grønt, f.eks. jordskokkepure eller andet grønt tilbehør, frem for en fyldig fed sauce, så bør du se i retning af nogle lettere vine, som kunne være:

  • En elegant fransk Rhône rødvin
  • En kraftig og fyldig Pinot Noir

Vin til oksemørbrad med bearnaisesauce

Serveres oksemørbraden med den klassiske bearnaisesauce til, bør man se i retning af en saftig og frugtig vin med en god syre. Syren skal spille op med bearnaiseessens syre, og vinen kunne være:

  • En syrerig og saftig Barbera fra Piemonte
  • En Tempranillo fra Ribera del Duero uden for meget fad
  • En frugtig spansk Garnacha
  • En fransk vin fra det sydlige Rhône; Châteauneuf-du-Pape, Vacqueyras, Gigondas eller Lirac

Køb vin online

Hvad end du er på udkig efter rødvin til oksemørbrad, hvidvin til lyst kød, bobler til en fejring eller noget helt fjerde - kan du på Vinico finde vin, bobler, spiritus m.m. til de bedste priser. På siden finder man en samling af de bedste tilbud fra danske netbutikker med drikkevarer.

Artiklen er skrevet af
Skriv til

Bedøm denne artikel
24 stemmer, gennemsnit: 4.7 / 5